Conversa improvisada amb Pius Alberg.
“Quan era nen, em pensava que només hi havia una manera d’aprendre a escriure, que era: aprendre, i ja està. Abans de començar l’escola, cap els cinc anys, els meus pares, veient les meves ganes d’aprendre, em van ensenyar les lletres. Reproduïa el gest, intentant imitar el dibuix, llegia els sons en veu alta, les síl.labes i finalment les paraules. En començar el curs, ja tenia una part resolta. L’escena és un record llunyà, però em penso que a classe alternàvem la lectura en silenci i en veu alta, primer poc a poc, fixant-nos en la lletra i la pronúncia, i després mes ràpid. No recordo que em costés. Tinc entès que en l’actualitat es practiquen moltes maneres d’ensenyar a escriure i que els pedagogs no es posen d’acord. Em sembla que són una gent complicada.”
SL: A mi em toca llegir un bon grapat de fulls escrits en una lletra curiosament complicada.
PA: Aquí és on volia anar. Quan un mestre escribia a la pissarra amb bona lletra, era més respectat. La seva habilitat era admirada.
SL: Aquest temps ha passat.
PA: Potser deliberadament destruït.
SL: Alguns adolescents sembla que s’entortolliguin amb filferro quan escriuen. No parlo d’alumnes amb disfuncions, sinó totalment capaços. Quina n’és la causa? No ho sé. L’organització de l’espai de la pàgina, la regularitat en el tamany, la realització clara d’una lletra i la confusió de signes similars, la superposició parcial d’una sobre una altra, l’oblit de síl.labes, tot això és molt habitual. Cal afegir la negativa explícita de l’alumne a voler fer-ho millor. Normalment al.lega que aquella és la seva personalitat. Cosa que vol dir, per a mi, que confon la recerca d’un estil amb el domini no assolit. La frustració és molt probable. Al seu costat hi ha, també, alumnes amb una cal.ligrafia impol.luta.
PA: La cal.ligrafia es domina a l’edat dels infants. I cal seguir practicant-la sempre, segurament. La pedagoga francesa Liliane Lurçat, que ha estudiat l’aprenentetge de l’escriptura amb profunditat, sosté que el centre del llenguatge en el cervell està relacionat amb la postura i el gest corporal. “Durant l’escolarització a Primària, diu, el gest esdevé poc a poc portador de forma i de sentit. (…) Malauradament, hem abandonat la pedagogia sistemàtica del gest. Hem fabricat disgràfics, d’escriptura il.legible.” La senyora Lurçat és crítica amb l’ús de l’ordinador a l’escola. Segons ella, el teclat interfereix en l’evolució normal d’una grafia mecanitzada. Però, a més, critica que es confon jugar amb dominar l’ordinador. Són coses ben diferents, és clar.
SL: Però la confusió és habitual.
PA: Segurament perquè és una temptació massa fàcil. “En un aprenentatge normal, diu Lurçat, el dibuix, la trajectòria, la rapidesa i l’ortografia es fan de manera automàtica. Únicament el contingut semàntic no s’automatitza. Escriure és la manera que té un alumne d’enregistrar i accedir al sentit. Si no ha adquirit aquests automatismes, no aconsegueix dominar el sentit. I no és capaç de memoritzar.” Li interessa? Vol que segueixi llegint o li dóno la referència?
SL: Segueixi llegint!
PA: Preguntada per l’origen de la destrucció de la “pedagogia de l’escriptura”, la senyora Lurçat aporta una anècdota, que pot tenir interès històric i ideològic. Diu així: “El 1967, als Estat Units, vaig veure començar la introdució dels teclats a l’escola. Hi havia infants que simplement es negaven a aprendre a escriure amb bolígraf. D’altres ho feien, però estirats pel terra, en postures impossibles. De seguida, l’Institut national de la recherche pédagogique va introduir a França aquesta ideologia de l’escriptura-dibuix. Un dia, vaig aconsellar una mestra que acompanyés el gest dels alumnes i ella em va contestar que era 'feixista agafar la mà per donar-los un model'. Tot estava dit."
Llegir l'entrevista aquí.
Quants records! Vaig aprendre a escriure amb ploma de pal i plomí que havia de mullar al tinter i anar molt amb compte de no embrutar el paper tot regalimant'ho de taques negres... El soroll del plomí sobre el paper és un dels meus tressors d'infantesa. Amb tot, no em va servir de gaire... Faig una lletra esgarrifosa que no mereix el nom de cal·ligrafia, sino més aviat el de cacografia, i no n'estic orgullós, però tampoc m'ho prenc com un pecat imperdonable. Si vull, puc prendre'm el temps que calgui i fer allo que podríem anomenar "bona lletra", si la condició de la seva bondat és que s'entengui, no que sigui bella, però d'habitud la meva lletra és inintel·ligible, i més encara la que faig per fer allò que m'agradaria que fos literatura. M'he avingut a considerar que escric en clau i que té, la meva lletra, quelcom de vell espia de guerra freda amb les muses...
ResponEliminaAmic: Qui es declara, per pròpia voluntat, espia, no es fa sospitós de ser agent doble? En el cas dels adolescents, hi ha naturalment la curiositat grafològica, però sobretot importa la comprensió del significat. Quan aixó falla, un es pregunta quins principis es segueixen a Infantil per ensenyar a llegir i escriure.
ResponElimina