A la fàbrica, sessió especial: presentació i avaluació de treballs de recerca (TR, en siglaparla). Dues alumnes han parlat de la felicitat, causes de la felicitat, estadístiques de la felicitat, diferents estils i edats per ser feliç. Han llegit un llibre del molt presentable Punset, i han produït una prosa asèptica, endreçada: Punset diu això, Punset diu allò. Les dues anaven especialment arreglades per a l’ocasió, una amb els llavis pintats de vermell, l’altra amb minifalda negra. Parlaven alternant les intervencions per comentar el lluminós powerpoint, sobre el mur. El treball, tutoritzat per un Programa Arbó, no contenia cap definició elaborada del concepte “felicitat” -potser perquè se’ns demana que la considerem un ideal idissociable de la realitat mateixa; cap teoria raonada de les emocions. Alguns arguments eren justificats tan aviat amb exemples de conductes bàsiques i actituds exemplars, com al.ludint al funcionament del cervell. El treball no oferia, però, cap explicació dels mètodes moderns per conèixer el funcionament del cervell ni del sistema nerviós. Excepte un experiment amb rates, rates depressives, les pobres. Cap reflexió sobre els mètodes científics per avançar en el coneixement de la felicitat. Cap data, cap polèmica científica. Hem conegut, això sí, l’anècdota del polític americà que va morir en acte d’infidelitat flagrant i fatal. Però l’estudi, amb una excepció, no ens dóna a conèixer cap neuròleg, cap psiquiatra, cap biòleg. Les drogues són condemnades (per ignorància, per prejudici?; no és la “bona” felicitat), la farmacologia hi és absent (encara que el benestar de molts en depèn, i l’èxtasi d’alguns). Freud és citat indirectament a través del seu divulgador …Punset. Res com sentir-se afalagat, se m’ha acudit pensar, per ser feliç. Acabada l’exposició, els familiars, que havien participat d’oients, o de públic, han desfilat i s’han acomiadat amb benèvola resignació. Quan la tutora m’ha preguntat quina nota volia posar (ella proposava molt bona nota), li he dit que no en tenia ni idea. Li he preguntat quina unitat s’utilitza habitualment per mesurar la felicitat. Ha contestat: El que diu la gent. Resposta que planteja la qüestió, és clar, de com nosaltres, útils mandarins, valorem “el que diu la gent”.
Una altra exposició. Un treball sobre educació vinculada amb l’economia. Extens, elaborat, ben redactat, i amb coherència. També l’anterior ho era, però aquí he intentat aportar, més que una objecció, un punt de vista, un angle divers. Les dues alumnes m’han escoltat amb molta atenció. Anaven vestides, vull afegir, amb una modèstia elegant. El que més m’ha agradat d’aquest treball ha estat la impressió de sinceritat, de presència, l’actitud receptiva. Són qualitats que formen part de l’honestedat inel.lectual.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaExquisida descripció d'una d'aquestes sessions tan nostrades de la demostració de la inanitat intel·lectual més conspícua. Amb tot, però, l'elecció del objecte d'estudi deixa ben clar que es tracta de dones agosarades, perquè per parlar de la felicitat s'han de tenir les idees clares i els sentiments nítids. El pitjor, ja m'ho imagino, haurà estat aquella mena de visió dels altres que mai no recull ni per equivocació una visió pròpia. NO sé, de totes les maneres, si en Punset és la guia més adient per adentrar-s'hi, al món fosc de la felicitat. Si hagués estat el seu tutor, les hauria recomanat el llibre de Alain que vaig criticar en aquesta entrada del meu Diario:
ResponEliminahttp://diariodeunartistadesencajado.blogspot.com.es/2014/11/alain-un-maitre-penser-proposito-de-la.html#comment-form
perquè em sembla que es cenyeix més al tema sobre el qual volien dissertar. Molt acurada la descripció. Sé de molts casos, però, en què d'allo que s'hi presenta,la maternitat n'està més que en qüestió. Al capdavall, hi ha molts professors que en fan, d'aquests TR, gairebé un assumpte personal i hi posen una vehemència col·laboradora que depassa de llarg el que es pot considerar com a ajut raonable.
No coneixia Alain i agraeixo l'aportació crítica. M'ha semblat intel.ligent i suggeridor. M'agrada que tingui en compte la cortesia. La capacitat d'enganyar-se a si mateix per al propi benestar, això està dit ràpid, però queda per fer. La descripció del melancòlic típic és la d'una perversió narcisista, suposo. La frase final em recorda aquella de Cioran, de sentit contrari: "una cosa, quan està dita, compta menys".
ResponEliminaTutoritzar un treball de recerca és difícil, per vàries raons. Esmento només que el professor no té horari assignat per atendre l'alumne. En el cas descrit, jo esperava un concepte més definit. Un concepte que evités els estereotips que resulten decebedors per poc que un estigui despert. Sobre Punset coïncideixo.
Li ho hauríem de preguntar a les rates depressives ("pobretes")
ResponEliminaEn l'experiment, les rates que no aprenen a defugir la descàrrega elèctrica es deprimeixen i moren. La rata que aprèn és feliç i viu.
Elimina